Италианска асоциация NAAA направи дарение на търновската неонатология

projects_2020_borba_opt

Директорът на болницата приема дарението от италианската асоциация

ШЕСТ ЛЕГЪЛЦА, ПРИГОДЕНИ ЗА НУЖДИТЕ НА НАЙ-МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ, ПРЕДОСТАВИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ИТАЛИАНСКА АКРЕДИТИРАНА АСОЦИАЦИЯ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Дарението бе прието вчера сутринта от началника на звеното д-р Кина Николова, шефа на болницата д-р Стефан Филев и медицинския директор д-р Сибила Маринова.

„Избрахме търновската неонатология, защото в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” започнаха да се раждат повече деца и нуждата от специализирани мебели и апаратура неминуемо нарастна”, заяви Лилка Кръстева, представител на сдружение „Лили – агенция за осиновяване и подпомагане на деца в медико-социален риск” към Министерството на правосъдието, посредством която организация се реализира дарението.

Д-р Кина Николова увери, че НОВИТЕ ЛЕГЪЛЦА ВЕДНАГА ЩЕ ВЛЯЗАТ В УПОТРЕБА. „По-компактни са, разполагат с качествени матраци, което е от огромно значение за детската костна структура. Легълцата са стабилни, но едновременно с това лесно могат да се транспортират и ще бъдат от голяма полза за отделението”, коментира началникът на сектора. Тя обясни, че са необходими още 6 легълца, за да се подменят всички налични в звеното.

„Към момента няма свободен кувьоз, а новата апаратура, която получихме от акцията „Жълти стотинки”, се използва на пълни обороти”, увери д-р Николова.

Официално откритото наскоро ремонтирано неонатологично отделение все още се нуждае от техника. Ето защо ФОНДАЦИЯ „ПРИЯТЕЛИ НА ТЪРНОВО” СТАРТИРАЛИ КАМПАНИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА БИЛИРУБИНОМЕТЪР, уред за изследване за наличие на жълтеница. Звеното има нужда още от един апарат за обдишване и консумативи.

„Благодарни сме, че има дарители в тези трудни времена на недоимък, не само за здравеопазването в България, защото медицината не се изчерва само с лечение на болните, но и самарянство”, коментира изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. Борба (2020)

Comments are closed